STAVRETTA ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ



stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ

ΑΙΣΩΠΟΣ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κακοποιούνται οι γυναίκες στην Tουρκία.

Κακοποιούνται οι γυναίκες στην Tουρκία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το 39% των γυναικών στην Τουρκία δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης στα σπίτια τους, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες στον τουρκικό Τύπο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρήγγειλε η Γενική Διεύθυνση Γυναικείων Θεμάτων, 14% των γυναικών στη χώρα υποστηρίζουν ότι ο ξυλοδαρμός τους από τους συζύγους τους είναι ενίοτε θεμιτός, ενώ 64% των γυναικών, που έπεσαν θύματα οικιακής βίας απέφυγαν να αναφέρουν το περιστατικό στις αρχές, καθώς θεώρησαν ότι δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Ποσοστό 32% των γυναικών ανέφεραν ότι τα πεθερικά τους είναι ο κυριότερος λόγος της αντιπαράθεσης και της κακοποίησης, που υφίστανται από τους συζύγους (και πρώην συζύγους) τους.
Η υφυπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νιμέτ Τσουμπουκτσού, τόνισε ότι τα ευρήματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερη σημασία και ότι η Τουρκία οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το ανησυχητικό φαινόμενο της γυναικείας κακοποίησης.
 Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 17.000 γυναικών, από 51 επαρχίες της Τουρκίας.
Τα ποσοστά σωματικής βίας εναντίον γυναικών στα αστικά κέντρα της Τουρκίας είναι 38% και 43% για την τουρκική επαρχία. Σύμφωνα με την έρευνα, 25% των γυναικών έχουν υποστεί σωματικές κακώσεις, ως αποτέλεσμα κακοποίησης.
 Ποσοστό 55% των γυναικών είναι αναλφάβητες, ενώ 27% έχει εξασφαλίσει απολυτήριο λυκείου.
Σχεδόν το ήμισυ των γυναικών, που απάντησαν στην έρευνα, δήλωσε ότι κράτησε κρυφή την κακοποίηση που έχει υποστεί στα χέρια του συζύγου, ενώ 49% των γυναικών δήλωσε ότι η σύζυγος δεν πρέπει να αντιμιλά στο σύζυγό της.
Η κ. Τσουμπουκτσού εκδήλωσε την ανησυχία της για το συντριπτικό ποσοστό (90%) των γυναικών, που αν και υφίστανται συστηματική βία, αποφεύγουν να συμβουλευθούν οργανώσεις αρωγής και οικογενειακού προγραμματισμού.
Μόλις 4% των κακοποιημένων γυναικών κατέφυγε στην αστυνομία, 4% ήλθε σε επικοινωνία με δικηγόρο, 4% επισκέφθηκε νοσοκομείο ή κλινική πρώτων βοηθειών και μόλις 1% αναζήτησε τη συμβουλή ιδιωτικής ομάδας στήριξης ή κρατικής υπηρεσίας.
Ποσοστό 55% των γυναικών, που δήλωσαν ότι δεν κατέφυγαν στις αρχές, είπε ότι συζήτησε την κακοποίησή της με φίλους και μέλη της οικογένειας.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ποσοστό 30% των γυναικών, που δήλωσαν ότι η σκέψη της αυτοκτονίας τους έχει περάσει από το μυαλό.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, Αντρέας Λάγκις, ανέφερε ότι η συζυγική κακοποίηση αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά αίτια θανάτου γυναικών, ηλικίας 16 με 44 ετών, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, εκτιμώντας ότι η συζυγική κακοποίηση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες Ευρωπαίες από ό,τι ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...