STAVRETTA ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ



stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ

ΑΙΣΩΠΟΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΦΩΤΟ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ...!!! ΔΕΙΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΜΟΔΑΣ" ΜΕ "ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΣΤΥΛ" ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...


ΦΩΤΟ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ...!!! ΔΕΙΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΜΟΔΑΣ" ΜΕ "ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΣΤΥΛ" ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...

Στις 15 Ιουνίου στη Μόσχα, στη διεθνή έκθεση, Moscow Halal Expo, πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές φεστιβάλ μόδας «Ισλαμικό στυλ». 
Τις συλλογές τους παρουσίασαν επτά ρώσοι σχεδιαστές που είναι έτοιμοι να ντύσουν τις μουσουλμάνες σύμφωνα με όλους τους προβλεπόμενους κανόνες.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των μοντέλων που παρουσιάστηκαν, ήταν το «παιχνίδι χρωμάτων» και η χρήση διαφόρων υφασμάτων. 
Στις δουλειές των σχεδιαστών κυριαρχούσαν οι απαλοί χρωματισμοί σε συνδυασμό με διάφορα σχέδια και ποικίλματα. Τα κλασσικά μονοκόμματα, στενά στη μέση και μακριά ως τα νύχια φορέματα, αντικαταστάθηκαν από εκείνα που διαθέτουν πιο άνετο κόψιμο, σε συνδυασμό με ζώνη για όσες γυναίκες το προτιμούν, καθώς και από παντελόνια που φοριούνται σε συνδυασμό με μακριές πουκαμίσες και μπλούζες, που καταλήγουν σαν φούστες.

Μια από τις σχεδιάστριες που συμμετείχε στο φεστιβάλ μόδας, η Ντιλιάρα Σαντρίγιεβα, υποστήριξε: «Ήθελα να δείξω με ποιο τρόπο από τα ίδια πράγματα μπορούν να δημιουργούν ορισμένα σύνολα, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια η εικόνα να είναι διαφορετική. Δεν ενδιαφέρομαι να δημιουργώ ρούχα τα οποία απλά φαίνονται όμορφα στο πόντιουμ. 
Η πρωταρχική μου ιδέα, είναι τα ενδύματα για την καθημερινή ζωή. 
Προκειμένου η μουσουλμάνα ή οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να ντύνεται με τρόπο που καλύπτει το σώμα της, να δείχνει παράλληλα όμορφη και κομψή».


Παγκόσμια εξάπλωση

Η έκθεση έδειξε πως η παγκόσμια μόδα στρέφεται όλο και περισσότερο στις μουσουλμανικές παραδόσεις και τον πολιτισμό. Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας του κόσμου εδώ και πολύ καιρό συμπεριλαμβάνουν στις συλλογές τους στοιχεία του μουσουλμανικού στυλ, όπως, απουσία ντεκολτέ, καλυμμένοι ώμοι, μακριές φούστες και φορέματα με ευρύχωρο κόψιμο.

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ισλαμική μόδα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στη Ρωσία, παρότι είναι ακόμη πρόωρο να υποστηρίξει κάποιος ότι το συγκεκριμένο στυλ αποτελεί ήδη τμήμα της ρωσικής βιομηχανίας μόδας. 
Όπως εξήγησε η σχεδιάστρια και ιδρυτής της ανεξάρτητης ένωσης νέων σχεδιαστών «Laboratorya 13», Ρουσουντάν Κομπιακόβα, «οι επαγγελματίες ανώτατου επιπέδου που δημιουργούν τις δικές τους προσωπικές γραμμές στον συγκεκριμένο τομέα είναι σίγουρα λίγοι, δύο με τρία άτομα. Ωστόσο, όσον αφορά την πιο μαζική κατηγορία, οι σχεδιαστές είναι πολύ περισσότεροι».

Τάση για καλυμμένο look

Βασικοί αποδέκτες της σύγχρονης μουσουλμανικής ενδυμασίας στη Ρωσία παραμένουν οι γυναίκες που τηρούν τους κανόνες του Ισλάμ, αλλά οι οποίες ταυτόχρονα δεν θέλουν να μένουν έξω από τις διεθνείς τάσεις της μόδας.

Μια άλλη -όχι τόσο σημαντική- αλλά διαρκώς αυξανόμενη κατηγορία πελατών των μοντελίστ μουσουλμανικών ρούχων, είναι γυναίκες εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευμάτων που δείχνουν προτίμηση στην κομψή ενδυμασία που καλύπτει το σώμα. 
Όπως αναφέρει η Ντιλιάρα Σαντρίγιεβα, η ίδια δέχεται πολλές παραγγελίες από μη μουσουλμάνες, στις οποίες απλώς αρέσει η όμορφη ενδυμασία που κρατά κρυμμένο το σώμα. 
Πιστεύει δε, ότι «το σχεδόν χωρίς όρια αρκετά αποκαλυπτικό ντύσιμο το έχουν βαρεθεί πολλές γυναίκες, πιθανόν ακόμη και οι άντρες».

«Οι σχεδιαστές που έγδυσαν τη γυναίκα, τώρα καλούνται να την ντύσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ντιλιάρα, και συνεχίζει: «Τη δεκαετία του ΄80, στο απόγειο της απελευθέρωσης, η ένδυση της γυναίκας ήταν αποκαλυπτική στον μέγιστο βαθμό. 
Στο εξής, βρίσκεται σε εξέλιξη η αντίστροφη διαδικασία, καθώς αυτή ενδύεται με ρούχα που τη σκεπάζουν περισσότερο. 
Πρόκειται για μακριές και άνετες φούστες, ανατολίτικες παντελόνες στην ευρωπαϊκή τους εκδοχή. 
Γι’ αυτό, τα δανεικά από τη μουσουλμανική μόδα στοιχεία θα είναι πάρα πολλά. 
Οι σχεδιαστές εκείνοι που θα καταφέρουν να συνδυάσουν τη μουσουλμανική ενδυμασία που σκεπάζει το σώμα, με τις ευρωπαϊκές τάσεις, θα βγαίνουν πάντα κερδισμένοι». 

Πηγή: ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ
 zougla.gr
 stoxos.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...